Blog > Komentarze do wpisu

Tradycyjna szynka wielkanocna

zając wielkanocny

Jak się domyślasz potrzebna będzie Tobie wieprzowina od szynki. Dokładnie to gdzieś między dwoma, a dwoma i pół kilogramem. Nie nastawiaj się na żadną konkretną wagę – ważne, żeby mięso było ładną, zwartą bryłą.

Przygotuj mieszankę przypraw – świeżo zmielony pieprz czarny, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe i pół główki czosnku polskiego (chińskiego całą główkę).

Możesz dodać też cząbru.

Natrzyj mięso połowa przypraw. Nie za mocno, delikatnie – tak, aby czuć, jak mięso sprężynuje pod dłońmi.

Zostaw szynkę na noc w misce, pod lnianą ścierką w przewiewnym miejscu. Dla ułatwienia – lodówka to miejsce bardzo nieprzewiewne.

Rano wymieszaj mięso z mieszanką peklującą i reszta przypraw. Odstaw szynkę do lodówki na 5 dni.

Po 5 dniach, wieczorem.

Potem rozgrzej w żaroodpornym naczyniu 25 deko smalcu, Nastaw piekarnik na 200 stopni i piecz 90 minut.

Piecz szynkę zakrytą.

Po 20 minutach obróć mięso i polej szklanką wrzątku.

Po następnych 20 minutach obróć i polej sosem z dna naczynia.

Powtarzaj polewanie co 15 minut.

Nie wyciągaj szynki z piekarnika – niech zostanie tam na noc.

Idź spać, a zajączek przyniesie tobie coś ładnego.

 

Inne tradycyjne przepisy wielkanocne znajdziesz w tym miejscu.

poniedziałek, 06 kwietnia 2009, przepisyswiateczne